Przeworski Portal informacyjny

Forum Społeczności Powiatu i Miasta Przeworsk

Jesteśmy stąd...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Osoby które są nowe na forum prosimy o przedstawienie się - kilka zdań przedstaw się

#1 2007-06-26 19:33:13

Henryk
Aktywny
Od: Gliwice - os. Obrońców Pokoju
Serwis

Spółdzielczość socjalna a problem bezrobocia.

Jest coś takiego jak spółdzielczość socjalna.

W Polsce jest bezrobocie, i coś z tym trzeba zrobić. Ruch - w pierwszej kolejności - należy do samych zainteresowanych (czyli bezrobotnych), ponieważ władza - na takie sprawy - nie ma czasu.  Proponuję przeczytać ciekawy referat - prof. dr hab. Zofia Chyra-Rolicz - -> "Spółdzielczość w aktywizacji dyskryminowanych grup społecznych w krajach wysoko rozwiniętych". Na zachodzie nastała moda na spółdzielnie socjalne, również i u nas tego typu spółdzielnie zaczynają "raczkować".  Może urodzi się jakaś spółdzielnia socjalna - z prawdziwego zdarzenia - w Przeworsku i/lub okolicy.
Polecam również przemyślenia Stefana Bratkowskiego -> "Kilka sposobów na niemożliwość, czyli poradnik dla tych, którzy nie wiedzą, że nic się nie da zrobić"

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dyskusji,

Henryk Mościbrodzki
sygnatariusz POWNAS

#2 2008-01-22 09:19:18

abdul
Aktywny

Re: Spółdzielczość socjalna a problem bezrobocia.

Prostym rozwiązaniem jest zachęcenie bezrobotnych do własnej działalności jest proste rozwiązanie aby im pomóc może w posiadaniu miasta są jakieś magazyny czy powierzchnie nadające się na działalność usługową bądź handel (stawiałbym na usługi bardziej) wystarczy tylko umożliwić dostęp do tych pomieszczeń nie brać przez rok czy dwa opłaty za czynsz (ewentualny podatek) i ludzie raz że będą mieli zajęcie mieszkańcy będą mieli możliwość zrobienia zakupów, umyciu auta itp na miejscu bez konieczności wyjazdów do Rzeszowa czy Jarosławia oraz podatki zostaną w Przeworsku

#3 2008-01-23 09:49:27

leszek
Moderator
Serwis

abdul napisał:

Prostym rozwiązaniem jest zachęcenie bezrobotnych do własnej działalności jest proste rozwiązanie aby im pomóc może w posiadaniu miasta są jakieś magazyny czy powierzchnie nadające się na działalność usługową bądź handel (stawiałbym na usługi bardziej) wystarczy tylko umożliwić dostęp do tych pomieszczeń nie brać przez rok czy dwa opłaty za czynsz (ewentualny podatek) i ludzie raz że będą mieli zajęcie mieszkańcy będą mieli możliwość zrobienia zakupów, umyciu auta itp na miejscu bez konieczności wyjazdów do Rzeszowa czy Jarosławia oraz podatki zostaną w Przeworsku

Bardzo ciekawe rozwiązanie - tylko czy miasto ma takie magazyny, powierzchnie, pewnie ma tylko trzeba jeszcze chcieć!

#4 2008-01-23 09:56:41

abdul
Aktywny

Maszyn od miasta nie wymaga nikt przyśli przedsiębiorcy sami powinni pokombinować wydaje mi się że wystarczy jeśli dostanął pomoc w postaci lokalu.

#5 2008-01-23 10:05:25

piotr
Moderator
Od: Przeworsk

Bardzo fajna myśl, tylko po tym okresie np dwóch lat otrzymywania lokalu za powiedzmy darmo czy pół-darmo nie wprowadzali odrazu kosztów kosmicznych za utrzymanie bo to nie będzie miało sensu, taki przedsiębiorca który zaczął się rozwijać to nie wiem czy by sobie z tym tak szybko poradził. Pytanie czy  gdyby zgłosić się do burmistrza miasta z taką propozycją i dobrym pomysłem na firmę (jakąkolwiek czy usługową czy inną, chociaż ta pierwsza wydaje mi się bardziej sensowna) to co on na to ?

#6 2008-01-23 10:09:29

leszek
Moderator
Serwis

Coś takiego wprowadzili w Rzeszowie - inkubator jakiś czy coś takiego i podobno bardzo fajnie to działa.

Ja założyłem firmę w Przeworsku, mimo tego że mogłem w Rzeszowie, bo raz że łatwiej jest się starać o różne takie a dwa że z UE jest większe wsparcie firm z takiego regionu.

#7 2008-01-23 10:10:04

abdul
Aktywny

Jestem zdania że to głównie Burmistrz powinien już dawno stworzyć taki ośrodek przedsiębiorczości choćby w dawnej Cukrowni ponoć że miasto sprzedało wszystkie budynki a szkoda.

Stopka forum