Wiecie, że wyburzają Cukrownię Przeworsk??!! Wybudowana w 1895 r. nie została wpisana do rejestru zabytków!!! Taka piękna, ciekawa architektura przemysłowa....
Jakiś czas temu, jeszcze za komuny, zburzono budynek gorzelni A. Lubomirskiego. I proszę, historia się powtórzyła... :-(
Weronika napisał:
Wiecie, że wyburzają Cukrownię Przeworsk??!! Wybudowana w 1895 r. nie została wpisana do rejestru zabytków!!! Taka piękna, ciekawa architektura przemysłowa....
Jakiś czas temu, jeszcze za komuny, zburzono budynek gorzelni A. Lubomirskiego. I proszę, historia się powtórzyła... :-(
widzę jak ją rozbierają część po części ponieważ przechodzę obok każdego dnia... szkoda słów...
Pamiętam jak mój dziadek pracował w cukrowni - w sezonie buraczanym.
Szczerze to się dziwię dlaczego wolno burzyć takie budynki przecież one mają ponad 100 lat!?
Ostatnio edytowany przez leszek (2008-02-27 12:48:13)
Cukrowania przetrwała bombardowanie wojne a uległa demokracji i nieudolnym władzom, wiecie może co tam będzie
Bah, nie przesadzajmy w druga strone. Co tam niby mialo powstac? Jedyne co by powstalo to ruiny cukrowni - po dosc krotkim czasie. Jesli inwestor decyduje sie wyburzac, znaczy ze cos tam postawi nowego, i moze miejsca pracy powstana. Lokalizacja super, teren duzy i prywatny - nie ma bata by zabronic komus robic z tym co chce.
Folko napisał:
Bah, nie przesadzajmy w druga strone. Co tam niby mialo powstac? Jedyne co by powstalo to ruiny cukrowni - po dosc krotkim czasie. Jesli inwestor decyduje sie wyburzac, znaczy ze cos tam postawi nowego, i moze miejsca pracy powstana. Lokalizacja super, teren duzy i prywatny - nie ma bata by zabronic komus robic z tym co chce.
Troszkę racji masz, ale z drugiej strony to był całkiem duży kawał historii Przeworska - to nie wina inwestora a tych co pozwolili upaść cukrowni, a następnie ją sprzedali bez klauzuli nie wyburzania... ale zobaczymy...
re up:
I tak i nie. Szczerze mowiac, to ciezko mowic o tym jak ta cukrownia mialaby nie upasc. Aby mogla produkowac wydajnie potrzebna bylaby super droga renowacja linii produkcyjnych itp, do tego doszloby teraz dostosowanie do standardow UE.
Natomiast co do klauzuli nie wyburzania - dlaczego mialaby ona tam byc pytam? Owszem obiekt stary, ale typowo industrialny nie ma bata by cos z tym zrobic innego. To nie wieloset tysieczna - bodajze Lodz, gdzie przeksztalcono stare fabryki w luksusowe galerie. Tu to co najwyzej Biedronka ![]()
Teren jest natomiast atrakcyjny, obok linii kolejowej, obok granicy z Ukraina. W naszym przeworskim interesie jest by to wszystko jak najszybciej rozebrac do golej ziemii, i zaczac cos wreszcie produkowac, czy to na export na wschod (bo Chiny na przyklad potrzebuja wszystkiego) czy na rynek wlasny. Ale niech cos sie dzieje, zamiast biadolic nad zatrzymana chyba w polowie rozbiorka. Mam tylko nadzieje, ze inwestor nie zrezygnuje.
Folko napisał:
re up:
I tak i nie. Szczerze mowiac, to ciezko mowic o tym jak ta cukrownia mialaby nie upasc. Aby mogla produkowac wydajnie potrzebna bylaby super droga renowacja linii produkcyjnych itp, do tego doszloby teraz dostosowanie do standardow UE.
Natomiast co do klauzuli nie wyburzania - dlaczego mialaby ona tam byc pytam? Owszem obiekt stary, ale typowo industrialny nie ma bata by cos z tym zrobic innego. To nie wieloset tysieczna - bodajze Lodz, gdzie przeksztalcono stare fabryki w luksusowe galerie. Tu to co najwyzej Biedronka
Teren jest natomiast atrakcyjny, obok linii kolejowej, obok granicy z Ukraina. W naszym przeworskim interesie jest by to wszystko jak najszybciej rozebrac do golej ziemii, i zaczac cos wreszcie produkowac, czy to na export na wschod (bo Chiny na przyklad potrzebuja wszystkiego) czy na rynek wlasny. Ale niech cos sie dzieje, zamiast biadolic nad zatrzymana chyba w polowie rozbiorka. Mam tylko nadzieje, ze inwestor nie zrezygnuje.
e no przerywać rozbiórki nie ma sensu, a co do powyżej to nie tylko cukrownia, ale wiele innych fabryk upadło i nie było w stanie dorównać konkurencji z zachodu, bo jak się nie rozwija linii technologicznej przez co najmniej 10 lat to później są to olbrzymie kwoty i nikt nie jest w stanie ich wyłożyć, ale co tu dużo pisać komuna swoje zrobiła, dyrektorzy napychali sobie kasę a co będzie za 2-5 lat ich mało obchodziło. Dobrze że się coś dzieje pod względem miejsc pracy itp., a z tą klauzulą to tak mi się napisało w sensie jak już zabezpieczenia tych budynków które warto by zachować dla historii. Co do przekształcania starych budynków, to Poznań i Wrocław np. tak robiły, ale my jesteśmy zbyt małym miasteczkiem by dyktować takie warunki...
To właśnie cały Przeworsk prawie wszystko co było padło a liczyć na miejsca pracy tutaj to cos podobnego jak czekać na tą obiecaną Irlandię. Miasto umiera - władza ma gdzieś chyba to od kilkunastu lat nic się nie zmieniło. Było źle a lepiej nie będzie. Komuna swoje zrobiła fakt wybudowała jakieś osiedla, bloki. Za demokracji coś przybyło budowli? - może z jeden blok PBS gdzie ludzi spłacają a na właśność ponoć nigdy mieć nie będą. Wydaje mi się że obecny ustrój działa w przeciwnym kierunku nie budować a niszczyć i rozwiązywać to najlepiej władzy przeworskiej wychodzi od kilku a może kilkunastu lat. Grunt że w któraś kadencja mija i kasa na konto wpływa.
abdul napisał:
To właśnie cały Przeworsk prawie wszystko co było padło a liczyć na miejsca pracy tutaj to cos podobnego jak czekać na tą obiecaną Irlandię. Miasto umiera - władza ma gdzieś chyba to od kilkunastu lat nic się nie zmieniło. Było źle a lepiej nie będzie. Komuna swoje zrobiła fakt wybudowała jakieś osiedla, bloki. Za demokracji coś przybyło budowli? - może z jeden blok PBS gdzie ludzi spłacają a na właśność ponoć nigdy mieć nie będą. Wydaje mi się że obecny ustrój działa w przeciwnym kierunku nie budować a niszczyć i rozwiązywać to najlepiej władzy przeworskiej wychodzi od kilku a może kilkunastu lat. Grunt że w któraś kadencja mija i kasa na konto wpływa.
władza władzą, ale w znacznym stopniu, to na to ma wpływ położenie, słabe drogi, a może brak i pomysłu na rozwój miasta... ludzie mieszkają w Przeworsku, a pracują w Rzeszowie, kręci się tylko biznes właścicielom busów co kursują do Rzeszowa ![]()
leszek napisał:
władza władzą, ale w znacznym stopniu, to na to ma wpływ położenie, słabe drogi, a może brak i pomysłu na rozwój miasta... ludzie mieszkają w Przeworsku, a pracują w Rzeszowie, kręci się tylko biznes właścicielom busów co kursują do Rzeszowa
Słabe drogi same się nie naprawią połozenie jest w miare dobre kiedyś stacja PKP miała jakieś znaczenie jako węzeł komunikacyjny a teraz sam wiesz jak jest. Bez chęci władzy samo się nic nie zrobi. Ludzie pracujący w Rzeszowie raczej nocują w Przeworsku. Co do pracy w Rzeszowie mam 3 wolne miejsca w samochodzie.
Największym problemem Przeworska jest jego burmistrz. Mieszkałem w Przeworsku 26 lat ale dzięki działaniom władz miasta ( przy okazji co to za burmistrz który nie mieszka w mieście któremu burmistrzuje? ) przeniosłem się pod Warszawę i widzę co to znaczy aktywne i bardzo dobre zarządzanie miastem. Widzę ( bo pracuje w tutejszym Urzędzie Miasta ) jak się wyrywa środki unijne ( nie zdobywa a włąsnie wyrywa ) i jak z każdym dniem miasto ładnieje jak wprowadzane są udogodnienia dla mieszkańców oraz biznesu który chce tu zainwestować. To są rzeczy o których nasze władze miasta nie słyszały chyba nawet że i stnieją
Gdzie jest obiecana obwodnica?? już 2 razy na ulotce wyborczej burmistrza wpisana. Co to za władze miasta które nie potrafi chronić swoich zakładów pracy. Co to za władze miasta, które nie potrafią zapanować nad komunikacyjnym chaosem w środku miasta zwłaszcza w środy i soboty. Co to za władze miasta które pod rządami obecnego burmistrza przez blisko już 10 lat nie potrafiły przyciągnąć żadnego inwestora? Co to za władze miasta które nie potrafią walczyć o to żeby w Przeworsku ruszyło budownictwo mieszkaniowe ( no chyba że uznają żę jeden blok po 1990r. wystarczy ) Co to za władze miasta które nie potrafią chronić jednego z największych zabytków w mieście?
Czym się władze szczycą?? Chodnikami - no w końcu jak ludzie pracy nie mają to sobie niech chociaż po równym chodzą.
Ale co tam w następnych wyborach znowu się wpisze w ulotke że będzie obwodnica, a ludzie to znowu kupią, tylko nie wiem czy włądze miasta zauważyły że coraz mniej ludzi w Przeworsku mieszka, a kto jest młody i choć odrobinę sprytny to zmyka z tego umierającego miasta gdzie pieprz rośnie.
Chciałbym kiedyś wrócić do Przeworska i móc w nim normalnie żyć ale do tego to konieczna jest zmiana władzy i to na ludzi którzy naprawdę mają miasto w sercu a nie w.....
xgor cóz tu pisać napisałeś prawdę i tylko prawdę nic tutaj dodawać chyba że Panie Burmistrzu kadencja mija efektów pracy jakoś nie widać - w następnych wyborach proponuje startować w miejscu zamieszkania.
Tylko co z tego że to prawda jak to się jeszcze przez lata nie zmieni. Spytaj ludzi czemu głosują na Magonia to się dowiesz że nie ma szans żeby przed 2048 z takim podejściem w Przeworsku był inny burmistrz.
Czyli może nasze dzieci ba wnuki będa mieli lepszą władzę ale czy wtedy będzie czym zarządzać. Może władza ma wizję zrobienia z Przeworska miasta spokojnej starości po co się rozwijać lepiej mieć ciszę i święty spokój
???A gdzie mieszka burmistrz Przeworska??? Pierwsze słyszę, że nie w Przeworsku!
Burmistrz ma mieszkanie w Przeworsku z tego co widziałem w zeznaniu majątkowym to wynajmuje posiada jeszcze dom gdzie w rzeszowie albo najbliższej okolicy.
Jestem ciekaw gdzie jest zeznanie majątkowe Burmistrza za rok 2007??????
Na stronie http://www.przeworsk.bip.info.pl/index. … 02&r=r UM nie widziałem czyzby juz nie był pracownikiem UM???????????????
abdul napisał:
Burmistrz ma mieszkanie w Przeworsku z tego co widziałem w zeznaniu majątkowym to wynajmuje posiada jeszcze dom gdzie w rzeszowie albo najbliższej okolicy.
Jestem ciekaw gdzie jest zeznanie majątkowe Burmistrza za rok 2007??????
Na stronie http://www.przeworsk.bip.info.pl/index. … 02&r=r UM nie widziałem czyzby juz nie był pracownikiem UM???????????????
Wysłałem zapytanie zobaczymy czy otrzymamy odpowiedz ![]()
Czy aby jakaś ustawa nie zobowiązywała do składania zeznania majątkowego Burmistrza? Jeśli tak to pamiętacie aferę z Wawki? - gdzie kobitka mało posady nie straciła zaraz po wyborach.
Ostatnio edytowany przez abdul (2008-09-16 20:31:11)
abdul napisał:
Czy aby jakaś ustawa nie zobowiązywała do składania zeznania majątkowego Burmistrza? Jeśli tak to pamiętacie aferę z Wawki? - gdzie kobitka mało posady nie straciła zaraz po wyborach.
nie mam nadal odpowiedzi - cisza ![]()
A ja sobie zaraz w związku z tym zadzwonie do Nowin i Super Nowości. ![]()
xgor napisał:
A ja sobie zaraz w związku z tym zadzwonie do Nowin i Super Nowości.
no i co z tego wyszło?
powiedzieli że sprawdzą choć znająć ich to nie lubią z władzami lokalnymi zadzierać bo im ogłoszenia cofną
Dziwi mnie brak reakcji z UM widocznie mają gdzieś wszystko.