Przeworski Portal informacyjny

Forum Społeczności Powiatu i Miasta Przeworsk

Jesteśmy stąd...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Osoby które są nowe na forum prosimy o przedstawienie się - kilka zdań przedstaw się

#1 2008-09-12 13:53:38

Weronika
Aktywny

Przedszkola w Przeworsku

Być może, że przeprowadzę się niebawem  do Przeworska, a mam dwójkę małych dzieci, czy wie ktoś może jaka jest obecna sytuacja z miejscami w przedszkolach w Przeworsku? Z tego co wiem, to działają cztery przedszkola: na Konopnickiej - dwa, nr 4 - na Wojska Polskiego i przedszkole u Sióstr Miłosierdzia przy klasztorze. Czy może ktoś zapisywał w tym roku dzieci, jakie są rokowania na przyszłe lata???

#2 2008-09-13 22:25:41

abdul
Aktywny

Re: Przedszkola w Przeworsku

Droga Weroniko działają przedszkola które wymieniłaś ja proponowałbym nr 3 ale w dniu zapisów potrzeba poświęcić chwilkę i ok 6 rano zająć kolejkę. Mam pytańko dlaczego się przeprowadzasz przemyśl to czy jest warto raczej z tego miasta - które nie rozwija się ludzie uciekają.

#3 2008-09-14 23:19:44

Weronika
Aktywny

Abdul, dzięki za odzew! :-) To, w którym mieszkam, następne za Przeworskiem, w kierunku na zachód ;-) tym bardziej się nie rozwija, bo jest chyba zbyt blisko Rzeszowa. W Przeworsku pracuję, tylko teraz miałam dłuższą przerwę, i  dostrzegam, że budują nowe obiekty (burzą też stare, wiadomo, niestety) np. nowa przychodnia na Kazimierzowskiej (to chyba Kazimierzowska?), z drugiej strony Kazimierzowskiej też jakiś tam nowy mur widziałam, powstała w ciągu ostatniego roku nowa knajpa Łaźnia, i jakaś jeszcze jedna na Misiągiewicza. Co tam jeszcze, o, Biedronka niedawno pojawiła się nowa; na wprost Biedronki, przed Pastewnikiem też coś tam powstaje i na dom prywatny mi nie wygląda!  Nie ma w Przeworsku rzucających się w oczy w jakichś centralnych miejscach miasta -  pustostanów, świecących pustkami bram w starej części miasta. Cudownie iluminowane są oba późnogotyckie kościoły. Miasto ma swój urok i klimat, ciekawe nietuzinkowe zabytki, można prześledzić resztki zachowanego średniowiecznego układu urbanistycznego. Pastewnik to też jest niewątpliwy powód do dumy dla Przeworszczan! Frapujące są  te wszechobecne ślady mieszania się kultur i nacji: żydowskiej, tatarskiej, szwedzkiej, ruskiej... Moim zdaniem, to wyjątkowo sympatyczne miasteczko na Wschodzie... :-) I z zaopatrzeniem, o czym dość często piszecie, też nie jest tak źle, przynajmniej jeśli idzie o spożywcze i kosmetyczne artykuły. Abdul, a czy Ty nie masz sentymentu, i to niemałego, do Przeworska? :-)

#4 2008-09-15 08:49:19

abdul
Aktywny

Oj Weroniko sentyment mam nawet wielki. O tym co piszesz to prawda ale fakt jest też taki że przez ostatnie przemiany Przeworsk stracił z deka na swojej pozycji w porównaniu z innymi miastami może i przez inwestycje zbyt małe. A jak tam przedszkole wybrane?

#5 2008-09-15 12:08:57

Weronika
Aktywny

:-) Wiedziałam...
Przedszkole to temat na rok przyszły dopiero. Ale dobrze wiedzieć, że jest jakiś ustalony JEDEN DZIEŃ ZAPISU.

#6 2008-09-16 20:34:41

abdul
Aktywny

Weronika pozdrawiam i widzę że Władza Miasta też ma wielki sentyment ale chyba tylko do Urzędu Miasta

Stopka forum